BABKA O SMAKU KARMELOWYM

with Jeden komentarz

Kiedy kupuję ciasto o nazwie „ciasto maślane” oczekuję, że w składzie będzie masło, gdyż ciasto z margaryną czy innym tłuszczem roślinnym aromatyzowane aromatem maślanym, powinno się już nazywać: „ciasto o smaku maślanym”. Kierując się tą zasadą, uznałam, że kiedy widzę w -> książce kucharskiej <- przepis na ciasto o nazwie: „babka karmelowa”, to jeśli zamarzy mi się je upiec, będę musiała zrobić karmel. Tymczasem okazało się, że tak naprawdę robiąc ciasto według tego przepisu, otrzymam jedynie babkę o smaku karmelowym, bowiem karmelu w niej ani na lekarstwo, a nazwę uzasadnia jedynie użycie aromatu karmelowego. Chociaż aromatów do ciast nie używam, przepis mi się spodobał… tylko postanowiłam go przerobić. Miejsce aromatu karmelowego zajął cukier kokosowy, dzięki czemu babka wprawdzie nie wyszła tak pięknie jasna jak na zdjęciu w książce, za to niewątpliwie była mniej niezdrowa. I niewątpliwie pyszna.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Babka o smaku karmelowym

(proporcja na tortownicę z tuleją Ø26 cm)

 

3 szklanki jasnej mąki orkiszowej (450 g)

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki dobrej soli

2 szklanki cukru kokosowego (400 g)

1 szklanka maślanki

250 g masła

4 duże jajka

nasionka z 1 laski wanilii

 

1. Masło roztop i przestudź.

2. Jajka ubij z cukrem na gładką masę na najwyższych obrotach miksera.

3. Zmniejsz obroty i dodawaj stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, maślankę i nasionka wanilii.

4. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy z tuleją.

5. Piecz ok. 1 godz. (do suchego patyczka).

6. Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj ok. 10 minut, zanim wyjmiesz ciasto z formy.

7. Studź na kratce.

Podziel się: