Bezglutenowe wielkanocne mazurki kajmakowe

with Brak komentarzy

Trudno sobie wyobrazić Wielkanoc bez sernika i mazurka. Kalorie to jedno, ale wciąż w wielu domach tradycja musi zostać zachowana. Warto więc trochę samemu pokombinować i zrobić mazurek nieco mniej niezdrowy niż te, które można kupić w cukierni.

Do zrobienia smacznego mazurka wielkanocnego potrzeba dwóch rzeczy: dobrego, kruchego ciasta i dobrej polewy. Najlepiej sprawdzają się: polewa kajmakowa i czekoladowa. Dobre kruche ciasto, które będzie się rozpływać w ustach zęby to ciasto bezglutenowe. Najlepsze zaś masy to te najprostsze: kajmak z puszki (ja nieodmiennie kupuję to z Gostynia, bo najprostszy skład i smak bez zarzutu) użyty samodzielnie lub wymieszany z kakao albo błonnikiem kakaowym. Do tego kilka ozdób typu: płatki migdałowe i gotowe ozdoby – i już mamy smaczne, proste w wykonaniu u zdecydowanie mniej niezdrowe niż te z cukierni mazurki wielkanocne.

Bezglutenowe mazurki kajmakowe

(proporcja na 2 nieduże mazurki)

ciasto:

200 g mąki owsianej bezglutenowej

100 g mąki ziemniaczanej

200 g zimnego masła

250 g ricotty

2 – 4 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)

tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub olej kokosowy)

dodatki:

1 puszka masy kajmakowej

1 łyżka błonnika kakaowego lub gorzkiego kakao

orzechy, migdały, ozdoby cukiernicze (te ostatnie jeśli brak Ci talentu lub czasu do ozdabiania)

Wszystkie składniki ciasta zagnieć ręcznie lub wrzuć do miksera i zmiksuj na gładką masę.

Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń je w folię (mogą być woreczki foliowe pozostałe po jakichś zakupach) i włóż na 15 min. do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lub dużej desce przykrytej silikonową matą, na placki grubości ok. 3 – 4 mm, w kształcie dopasowanym do foremek, w których pieczesz mazurki. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka lub stolnicy – podsyp je mąką.

Rozwałkowane placki przełóż do wysmarowanych tłuszczem foremek, tak by tworzyły płytkie miseczki. Wstaw do rozgrzanego do 180º C piekarnika. Piecz ok. 0,5 godziny, bez termoobiegu.

Kiedy ciasta się pieką, część kajmaku wymieszaj z błonnikiem kakaowym lub kakao.

Upieczone i wystudzone placki posmaruj kajmakiem (jeden czystym, drugi – kakaowym), udekoruj. Włóż na parę godzin do lodówki, żeby kajmak okrzepł.

***

Uwagi:

1. Oczywiście lepszy niż kajmak z puszki jest kajmak robiony samodzielnie, tylko w ferworze przedświątecznych przygotowań może zabraknąć czasu, by go zrobić. Ale do tematu kajmaku z pewnością kiedyś wrócę, bo skoro promuję kuchnię w duchu DIY, to polecanie gotowców jest nieco sprzeczne z ideą bloga.

2. Źródło przepisu na ciasto >tutaj<

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.