Bezglutenowe wielkanocne mazurki kajmakowe

with Brak komentarzy

Tradycyjne mazurki nigdy mnie nie kusiły: ciasto zbyt twarde; lukier, którym „kuszące” z witryn cukierni były pokryte, kolorystycznie odrzucał. Przepisy znajdowane w książkach kucharskich czy w sieci również nie wyglądały zachęcająco. Po latach szukania właściwego, stwierdziłam, że żeby zrobić dobry mazurek wystarczą dwa składniki: dobre kruche ciasto i polewa kajmakowa, ewentualnie czekoladowa. Doznawszy tego objawienia zajęłam się poszukiwaniem przepisu na dobre, kruche ciasto. Stanęło na bezglutenowym owsianym. Jest proste w wykonaniu, nie zawiera zbyt wielu składników, i żaden z nich nie budzi moich wątpliwości, co do tego, czy można go podać dzieciom. Ciasto wychodzi cudownie kruche, jak to zazwyczaj z wypiekami bezglutenowymi bywa, i tak smaczne, jak smaczne będą dodatki do niego. Z masą kajmakową zaś nie mam problemu – od lat kupuję tę z puszki z Gostynia. Od lat nieodmiennie – najlepsza spośród kupnych.

Bezglutenowe mazurki kajmakowe

(proporcja na 2 nieduże mazurki)

ciasto:

200 g mąki owsianej bezglutenowej

100 g mąki ziemniaczanej

200 g zimnego masła

250 g ricotty

2 – 4 łyżki cukru kokosowego (opcjonalnie)

tłuszcz do wysmarowania formy (masło klarowane lub olej kokosowy)

dodatki:

1 puszka masy kajmakowej

1 łyżka błonnika kakaowego lub gorzkiego kakao

orzechy, migdały, ozdoby cukiernicze (te ostatnie jeśli brak Ci talentu lub czasu do ozdabiania)

Wszystkie składniki ciasta zagnieć ręcznie lub wrzuć do miksera i zmiksuj na gładką masę.

Z ciasta uformuj 2 kule, zawiń je w folię (mogą być woreczki foliowe pozostałe po jakichś zakupach) i włóż na 15 min. do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na stolnicy lub dużej desce przykrytej silikonową matą, na placki grubości ok. 3 – 4 mm, w kształcie dopasowanym do foremek, w których pieczesz mazurki. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka lub stolnicy – podsyp je mąką.

Rozwałkowane placki przełóż do wysmarowanych tłuszczem foremek, tak by tworzyły płytkie miseczki. Wstaw do rozgrzanego do 180º C piekarnika. Piecz ok. 0,5 godziny, bez termoobiegu.

Kiedy ciasta się pieką część kajmaku wymieszaj z błonnikiem kakaowym lub kakao.

Upieczone i wystudzone placki posmaruj kajmakiem (jeden czystym, drugi – kakaowym), udekoruj. Włóż na parę godzin do lodówki, żeby kajmak okrzepł.

***

źródło przepisu na ciasto >tutaj<

Podziel się:

Zostaw Komentarz