CIASTKA KAKAOWE

with Brak komentarzy

Okolice Bożego Narodzenia to w kuchni czas rozmaitych ciastek i ciasteczek. Na wszelkiej maści pierniki i inne korzenne wypieki przyjdzie jeszcze czas, bo to święta mają pachnieć miodem i korzeniami, więc na czas oczekiwania na ten festiwal aromatów warto upiec coś mniej wonnego, acz równie smacznego. I zawierającego dużą dawkę zdrowej energii oraz endorfin, tak potrzebnych w te krótkie, pozbawione słońca dni. A kiedy mowa o endorfinach, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl, jest czekolada. Dlatego podczas przygotowań świątecznych warto wzmocnić się właśnie ciastkami z czekoladą. Wystarczy jedno takie ciasteczko do kawy, by dzień – bez względu na to, co widać za oknem – stał się bardziej słoneczny.

Owsiane ciastka kakaowe z czekoladą

(proporcja na 15 sporych ciastek)

 

350 g bezglutenowej mąki owsianej

230 g miękkiego masła

150 g cukru trzcinowego dark muscovado

szczypta soli kamiennej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 małe jajo

2 łyżki gorzkiego kakao

50 g gorzkiej czekolady

 

1. Posiekaj czekoladę.

2. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i dalej miksuj.

3. Kiedy masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

4. Pod koniec ucierania, gdy masa przybierze już postać gładkiego ciasta, wsyp posiekaną czekoladę i jeszcze krótką chwilę miksuj.

5. Z ciasta formuj kulki, spłaszczaj je i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz w temp. 190º C ok. 10 min.

6. Studź na kratce.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.