Ciastka kakaowe

with Brak komentarzy

Gdybym miała piec ciastka na swoje urodziny, z pewnością byłyby to jakieś ciastka maślane. Moje urodziny jednak przypadają w czasie, kiedy jeszcze dużo słodyczy jest w domu po  świętach, więc „ograniczam się” do tortu. Kiedy jednak urodziny dziecka wypadają w czasie, kiedy do świąt się dopiero szykujemy, wypada upiec to, co chce dziecko. A dziecko chce – jakby czekoladowego -> kopca kreta <- było mu mało – kruchych ciasteczek czekoladowych. Kruchych nie tylko z uwagi na ilość masła, ale i dlatego, że z mąki owsianej bezglutenowej.

Owsiane ciastka kakaowe z czekoladą

(proporcja na 15 sporych ciastek)

350 g bezglutenowej mąki owsianej

230 g miękkiego masła

150 g cukru trzcinowego dark muscovado

szczypta soli kamiennej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 małe jajo

2 łyżki gorzkiego kakao

50 g gorzkiej czekolady

Czekoladę drobno posiekać.

Masło zmiksować z cukrem na gładką masę. Dodać jajko i dalej miksować.

Kiedy masa będzie jednolita zmniejszyć obroty miksera, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.

Pod koniec ucierania, gdy masa przybierze już postać gładkiego ciasta, wsypać posiekaną czekoladę i jeszcze krótką chwilę miksować.

Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w temp. 190º C ok. 10 min. Studzić na kratce.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.