Okolice Bożego Narodzenia to w kuchni czas rozmaitych ciastek i ciasteczek. Na wszelkiej maści pierniki i inne korzenne wypieki przyjdzie jeszcze czas, bo to święta mają pachnieć miodem i korzeniami, więc na czas oczekiwania na ten festiwal aromatów warto upiec coś mniej wonnego, acz równie smacznego. I zawierającego dużą dawkę zdrowej energii oraz endorfin, tak potrzebnych w te krótkie, pozbawione słońca dni. A kiedy mowa o endorfinach, pierwszą rzeczą, jaka przychodzi na myśl, jest czekolada. Dlatego podczas przygotowań świątecznych warto wzmocnić się właśnie ciastkami z czekoladą. Wystarczy jedno takie ciasteczko do kawy, by dzień – bez względu na to, co widać za oknem – stał się bardziej słoneczny.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Owsiane ciastka kakaowe z czekoladą
(proporcja na 15 sporych ciastek)
350 g bezglutenowej mąki owsianej
230 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego dark muscovado
szczypta soli kamiennej
1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
1 małe jajo
2 łyżki gorzkiego kakao
50 g gorzkiej czekolady
1. Posiekaj czekoladę.
2. Masło zmiksuj z cukrem na gładką masę. Dodaj jajko i dalej miksuj.
3. Kiedy masa będzie jednolita, zmniejsz obroty miksera, dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.
4. Pod koniec ucierania, gdy masa przybierze już postać gładkiego ciasta, wsyp posiekaną czekoladę i jeszcze krótką chwilę miksuj.
5. Z ciasta formuj kulki, spłaszczaj je i układaj na wyłożonej pergaminem blasze. Piecz w temp. 190º C ok. 10 min.
6. Studź na kratce.