EKSPRESOWY SERNIK RÓŻANY

with Brak komentarzy

Konfitura z płatków róży od dawna prosząco spogląda z lodówki. A mnie brak pomysłu, do czego ją wykorzystać. Faza na herbatę różaną słodzoną konfiturą z płatków róży minęła, wątroba buntuje się na sam pomysł podjęcia próby usmażenia pączków. O tej porze roku już raczej renety do szarlotki z różą nigdzie nie dostanę… Zresztą, szarlotka to raczej jesienne ciasto, a tymczasem za oknem wiosna. To może by tak skusić się na sernik różany? Lekki, bez kruchego spodu, bezy na górze i innych, zbędnych atrakcji.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ekspresowy sernik różany

(na tortownicę Ø24 cm)

600 g twarogu śmietankowego

500 g ricotty

1 słoiczek konfitury z płatków róży (ok. 230 g)

5 jajek (zerówki lub jedynki)

masło kokosowe do wysmarowania tortownicy

 

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Obręcz wysmarować olejem kokosowym. Można też użyć masła, ale jakoś subtelna woń kokosa lepiej mi się komponuje z różą.
  2. Do miski włóż twaróg śmietankowy, ricottę, konfiturę z płatków róży; wyciśnij sok z cytryny i wbij jajka. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się w jednolitą masę.
  3. Przełożyć masę do tortownicy. Piec ok. 1 godz. w temp. 200°C na środkowym poziomie piekarnika.
  4. Studzić w piekarniku. Przechowywać w lodówce.

Podziel się: