Konfitura z płatków róży od dawna prosząco spogląda z lodówki. A mnie brak pomysłu, do czego ją wykorzystać. Faza na herbatę różaną słodzoną konfiturą z płatków róży minęła, wątroba buntuje się na sam pomysł podjęcia próby usmażenia pączków. O tej porze roku już raczej renety do szarlotki z różą nigdzie nie dostanę… Zresztą, szarlotka to raczej jesienne ciasto, a tymczasem za oknem wiosna. To może by tak skusić się na sernik różany? Lekki, bez kruchego spodu, bezy na górze i innych, zbędnych atrakcji.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Ekspresowy sernik różany
(na tortownicę Ø24 cm)
600 g twarogu śmietankowego
500 g ricotty
1 słoiczek konfitury z płatków róży (ok. 230 g)
5 jajek (zerówki lub jedynki)
masło kokosowe do wysmarowania tortownicy
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Obręcz wysmarować olejem kokosowym. Można też użyć masła, ale jakoś subtelna woń kokosa lepiej mi się komponuje z różą.
- Do miski włóż twaróg śmietankowy, ricottę, konfiturę z płatków róży; wyciśnij sok z cytryny i wbij jajka. Wszystkie składniki wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się w jednolitą masę.
- Przełożyć masę do tortownicy. Piec ok. 1 godz. w temp. 200°C na środkowym poziomie piekarnika.
- Studzić w piekarniku. Przechowywać w lodówce.