GULASZ SZYBKO WARZONY (czyli Z SZYBKOWARU)

with Brak komentarzy

W upalnie dni najchętniej nie jadłabym żadnych ciepłych posiłków. Jakaś sałatka z serem lub mięsem czy omlet ze szparagami (niby ciepłe danie, ale szybko się je robi) w zupełności by wystarczyły. Przynajmniej mnie, bo reszta domowników jest odmiennego zdania. Żeby więc nie stać godzinami nad kuchenką i nie grzać się jeszcze bardziej, uznałam, że warto przypomnieć sobie o takim urządzeniu jak szybkowar, w którym szybko uwarzyć można na przykład gulasz. Z racji pory roku, warto wykorzystać do niego więcej warzyw niż mięsa.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Gulasz z szybkowaru

400 g mięsa (karkówka lub łopatka)

3 łyżki oleju

2 duże cebule

2 duże marchewki

1 duża czerwona papryka

łyżka mąki

1 liść laurowy

1 szklanka pasaty pomidorowej

2 szklanki bulionu

sól, pieprz, ostra papryka

2-3 ząbki czosnku

 

Wlać olej do szybkowaru, podgrzać.

Mąkę wymieszać z przyprawami.

Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawioną mąką i wrzucić na rozgrzany olej. Smażyć co chwilę mieszając.

Cebulę pokroić w pióra, marchewkę w słupki, paprykę umyć, pozbawić pestek i pokroić w paseczki. Wsypać do garnka ze smażącym się mięsem, wymieszać.

Dodać pozostałą mąkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wlać pasatę i bulion.

Zamknąć szybkowar. Doprowadzić do wrzenia gotując na dużym ogniu, po czym zmniejszyć ognień do średniego i gotować 10 min.

Pozostawić szybkowar do wolnego ostygnięcia.

Podawać z kaszą gryczaną niepaloną lub pęczakiem.

 

 

Uwagi

Nie podaję ilości porcji, bo z tego typu daniami to różnie bywa — czasem dana ilość wystarczy na 4 osoby, czasem — na 6.

1 szklanka = 250 ml

 

 

 

Podziel się: