W bajkach największym kulinarnym koszmarem dzieci są brokuły i szpinak. O jarmużu zaś raczej się nie wspomina. Chyba głównie dlatego, że jest zdecydowanie mniej popularny od dwóch pierwszych. Ma to tę zaletę, że nie trzeba go demitologizować. Wystarczy przyrządzić i dać do spróbowania dziecku. A nuż mu zasmakuje. Zwłaszcza jeśli takie dziecko już wie, że nie taka zielenina straszna, jak ją w kreskówkach malują. Jeśli zaś dziecku nie posmakuje… cóż, należy się cieszyć, że więcej dla nas zostanie. I następnym razem postarać się przyrządzić go w inny sposób. Na początek jednak polecam jarmuż duszony z kozim serem i czosnkiem.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Jarmuż z kozim serem i czosnkiem
(na 2 porcje — jako samodzielne danie, na 4 — jako dodatek do posiłku)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 duży pęczek jarmużu (lub 2 małe)
100 g koziego sera twarogowego
2-3 ząbki czosnku
W średniej wielkości rondlu zagotować wodę, kiedy zakipi lekko posolić.
Kiedy woda się gotuje, umyć jarmuż, pozbawić łodyg, pokroić lub poszarpać na duże kawałki.
Wrzucić jarmuż na wrzątek, kiedy woda zakipi — odcedzić.
Na patelni o grubym dnie rozgrzać oliwę.
Na rozgrzaną oliwę wrzucić zblanszowany jarmuż, chwilę podusić. Dodać ser kozi oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie wymieszać.
Dusić jeszcze przez kilka minut, cały czas mieszając.
Podawać samodzielnie, z pieczywem lub nawet bez niego, albo jako ciepły warzywny dodatek do obiadu.
Jeśli ktoś woli delikatniejszy smak czosnku, może podsmażyć go na oliwie