Kiedy dziecko wymyśla sobie na urodziny tort bananowy, trzeba trochę wysilić umysł. Klasyczny tort na białym biszkopcie w połączeniu z bananami może być mdły, więc trzeba wymyślić mniej klasyczny — ważne, żeby ciasto było okrągłe. Czyli kopiec kreta — czekoladowe ciasto, banan i krem śmietankowy z czekoladą — powinien być jak znalazł.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Kopiec kreta
(porcja na tortownicę Ø 26 cm)
ciasto
120 g masła
150 g dobrej gorzkiej czekolady
100 ml mleka
3 jajka (eko lub wolny wybieg)
200 g cukru brązowego muscovado
250 g jasnej mąki orkiszowej
2 łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pozostałe składniki
5 bananów
400 ml śmietanki 36% bez stabilizatorów i zagęstników
250 g serka śmietankowego
2 – 3 łyżki cukru z agawy
tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki kajmaku
W kąpieli wodnej stopić masło i czekoladę. Odstawić do wystygnięcia.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem.
Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Zmniejszyć obryty miksera, wlać mleko, wystudzoną masę czekoladową, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość miksować tylko do połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy. Piec 35 – 40 min. w temp. 180ºC, do suchego patyczka.
Wystudzone ciasto wyjąć z obręczy, wydrążyć na głębokość ok. 1 cm. Rozdrobnione okruchy przełożyć do miseczki. Wydrążone ciasto posmarować cienko kajmakiem i ułożyć w niej obrane, skropione sokiem z cytryny banany.
Czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier z agawy i stopniowo dodawać serek śmietankowy. Kiedy tylko składniki się połączą, wyłączyć mikser. Do masy wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Masę ułożyć na bananach i uformować w kopczyk. Całość posypać równomiernie okruszkami ciasta czekoladowego. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
źródło przepisu na ciasto czekoladowe: 1