KOPIEC KRETA

with Jeden komentarz

Kiedy dziecko wymyśla sobie na urodziny tort bananowy, trzeba trochę wysilić umysł. Klasyczny tort na białym biszkopcie w połączeniu z bananami może być mdły, więc trzeba wymyślić mniej klasyczny — ważne, żeby ciasto było okrągłe. Czyli kopiec kreta — czekoladowe ciasto, banan i krem śmietankowy z czekoladą — powinien być jak znalazł.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Kopiec kreta

(porcja na tortownicę Ø 26 cm)

ciasto

120 g masła

150 g dobrej gorzkiej czekolady

100 ml mleka

3 jajka (eko lub wolny wybieg)

200 g cukru brązowego muscovado

250 g jasnej mąki orkiszowej

2 łyżki gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

pozostałe składniki

5 bananów

400 ml śmietanki 36% bez stabilizatorów i zagęstników

250 g serka śmietankowego

2 – 3 łyżki cukru z agawy

tabliczka gorzkiej czekolady

4 łyżki kajmaku

 

W kąpieli wodnej stopić masło i czekoladę. Odstawić do wystygnięcia.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, obręcz wysmarować masłem.

Jajka zmiksować z cukrem na jasną puszystą masę. Zmniejszyć obryty miksera, wlać mleko, wystudzoną masę czekoladową, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Całość miksować tylko do połączenia się składników.

Masę przelać do tortownicy. Piec 35 – 40 min. w temp. 180ºC, do suchego patyczka.

Wystudzone ciasto wyjąć z obręczy, wydrążyć na głębokość ok. 1 cm. Rozdrobnione okruchy przełożyć do miseczki. Wydrążone ciasto posmarować cienko kajmakiem i ułożyć w niej obrane, skropione sokiem z cytryny banany.

Czekoladę utrzeć na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier z agawy i stopniowo dodawać serek śmietankowy. Kiedy tylko składniki się połączą, wyłączyć mikser. Do masy wsypać czekoladę i delikatnie wymieszać szpatułką.

Masę ułożyć na bananach i uformować w kopczyk. Całość posypać równomiernie okruszkami ciasta czekoladowego. Włożyć do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.

 

 

źródło przepisu na ciasto czekoladowe: 1

 

 

Podziel się: