Sezon truskawkowy w pełni. Z jednej strony owoce kuszą z półek sklepowych i straganów, z drugiej zaś – odstraszają ich ceny. Mało kto może sobie pozwolić na zakup kilograma czy dwóch tych owoców, by się nimi zajadać, ale zawsze można wykorzystać je do deseru czy niekoniecznie słodkiego śniadania. Na przykład można je połączyć ze szparagami i dodać do omletu.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Omlet ze szparagami i truskawkami
(proporcja na 1 omlet)
2 jajka (zerówki lub jedynki)
5 – 6 zielonych szparagów
garść truskawek
szczypta soli kłodawskiej
szczypta rozdrobnionego w moździerzu czerwonego pieprzu
masło klarowane do smażenia
1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe części i pokrój w średniej długości kawałki.
2. Truskawki umyj, osusz na sitku, pozbaw szypułek. Większe pokrój na połówki, ewentualnie na ćwiartki.
3. Na średniej patelni o grubym dnie roztop masło klarowane i równo rozprowadź.
4. Jajka umyj, wbij do głębokiego talerza, posól i dokładnie roztrzep widelcem.
5. Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię. Na masę wysyp pokrojone szparagi i truskawki. Posyp czerwonym pieprzem. Przykryj przezroczystą pokrywką.
6. Smaż na wolnym ogniu, od czasu do czasu potrząsając patelnią.
7. Kiedy zobaczysz, że wierzch omletu jest już ścięty, zdejmij pokrywkę, złóż zsuń omlet z patelni i złóż na pół.
8. Delektuj się.