Najzdrowsze owoce to owoce sezonowe z regionu, w którym mieszkamy. Nie wszystkie owoce jednakowo smakują, za to dodane do ciasta zyskają na smaku, ciasto zaś z takimi owocami udawać może, że jest zdrowe. W każdym razie mniej szkodliwe niż ciasta kupne, w których na ogół nie wiadomo, co jest i w jakich proporcjach. Dlatego też czerwoną porzeczkę, której zasadniczo nie lubię, chętnie wykorzystuję do rozmaitych słodkich ciast – jej kwaskowatość znakomicie przełamuje słodycz wypieku. Idealnym przykładem takiego ciasta są muffiny z czerwoną porzeczką.
Muffiny z czerwoną porzeczką
(proporcja na 12 babeczek)
12 papilotek
250 g mąki z samopszy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
180 g cukru trzcinowego typu demerara
nasionka z dwóch lasek wanilii
150 g stopionego, wystudzonego masła
300 g jogurtu naturalnego
200 g czerwonych porzeczek
W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej – jajka, jogurt, cukier, nasiona wanilii i masło.
Do płynnych składników dodać suche i dobrze wymieszać, żeby się połączyły. Do otrzymanego w ten sposób ciasta dodać opłukane i wydrylowane porzeczki, delikatnie wymieszać.
We wgłębienia blachy na muffiny włożyć papilotki, wypełnić je ciastem i włożyć do piekarnika na środkowy poziom. Piec 20 – 25 min., w temperaturze 180ºC.
Upieczone muffiny zostawić jeszcze 5 min. w formie, następnie wyjąć i suszyć na kratce.
Uwagi
Równie dobrze muffiny będą smakować z czarną lub białą porzeczką, tylko że te ostatnie będą najmniej efektownie wyglądać.
Zostaw Komentarz