Muffiny z czerwoną porzeczką

with Brak komentarzy

Najzdrowsze owoce to owoce sezonowe z regionu, w którym mieszkamy. Nie wszystkie owoce jednakowo smakują, za to dodane do ciasta zyskają na smaku, ciasto zaś z takimi owocami udawać może, że jest zdrowe. W każdym razie mniej szkodliwe niż ciasta kupne, w których na ogół nie wiadomo, co jest i w jakich proporcjach. Dlatego też czerwoną porzeczkę, której zasadniczo nie lubię, chętnie wykorzystuję do rozmaitych słodkich ciast – jej kwaskowatość znakomicie przełamuje słodycz wypieku. Idealnym przykładem takiego ciasta są muffiny z czerwoną porzeczką.

Muffiny z czerwoną porzeczką

(proporcja na 12 babeczek)

12 papilotek

250 g mąki z samopszy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

2 jaja

180 g cukru trzcinowego typu demerara

nasionka z dwóch lasek wanilii

150 g stopionego, wystudzonego masła

300 g jogurtu naturalnego

200 g czerwonych porzeczek

W jednej misce wymieszać mąkę, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej – jajka, jogurt, cukier, nasiona wanilii i masło.

Do płynnych składników dodać suche i dobrze wymieszać, żeby się połączyły. Do otrzymanego w ten sposób ciasta dodać opłukane i wydrylowane porzeczki, delikatnie wymieszać.

We wgłębienia blachy na muffiny włożyć papilotki, wypełnić je ciastem i włożyć do piekarnika na środkowy poziom. Piec 20 – 25 min., w temperaturze 180ºC.

Upieczone muffiny zostawić jeszcze 5 min. w formie, następnie wyjąć i suszyć na kratce.

Uwagi

Równie dobrze muffiny będą smakować z czarną lub białą porzeczką, tylko że te ostatnie będą najmniej efektownie wyglądać.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.