SAŁATKA Z KOMOSY RYŻOWEJ Z ŁOSOSIEM I JARMUŻEM

with Brak komentarzy

Dziś świeże warzywa możemy jeść przez cały rok. Tylko zimą sałata z woreczków foliowych czy pomidory, które przebyły setki kilometrów z hiszpańskich, włoskich czy niemieckich szklarni, żeby trafić do supermarketu, a potem na stół nie smakują tak dobrze, jak te, kupione latem od rolników prosto z pola. Dlatego w sezonie owocowo-warzywnym warto korzystać z zieleniny, bo smaczna i zdrowa. Warto na śniadanie jeść kanapki z pomidorem czy ogórkiem i sałatą, do obiadu — mizerię, grillowaną cukinię lub sałatę z ogórkiem, na kolację zaś — sałatkę z zieleniną. Na przykład sałatkę z komosy ryżowej z łososiem i jarmużem.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Sałatka z komosy ryżowej z łososiem i jarmużem

(proporcja na 2 osoby)

3/4 szkl. komosy ryżowej

75 g wędzonego na zimno łososia z hodowli ekologicznej

1 mała czerwona cebula

3 liście jarmużu

3 małe ogórki małosolne

2 plastry młodej żółtej cukinii

zielona pietruszka

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 cytryny

szczypta pieprzu

 

1. Komosę ryżową dokładnie opłucz w zimnej wodzie i ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.

2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię i ogórki małosolne — w średnią. Filet z łososia pokrój na kawałki. Pietruszkę posiekaj.

3. Warzywa, pietruszkę i rybę wymieszaj z ugotowaną komosą, dopraw solą i pieprzem.

4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, i wlej do sałatki.

5. Jedz od razu, póki ciepłe, lub pozostaw do przegryzienia się smaków. Sałatka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.

Podziel się: