Dziś świeże warzywa możemy jeść przez cały rok. Tylko zimą sałata z woreczków foliowych czy pomidory, które przebyły setki kilometrów z hiszpańskich, włoskich czy niemieckich szklarni, żeby trafić do supermarketu, a potem na stół nie smakują tak dobrze, jak te, kupione latem od rolników prosto z pola. Dlatego w sezonie owocowo-warzywnym warto korzystać z zieleniny, bo smaczna i zdrowa. Warto na śniadanie jeść kanapki z pomidorem czy ogórkiem i sałatą, do obiadu — mizerię, grillowaną cukinię lub sałatę z ogórkiem, na kolację zaś — sałatkę z zieleniną. Na przykład sałatkę z komosy ryżowej z łososiem i jarmużem.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Sałatka z komosy ryżowej z łososiem i jarmużem
(proporcja na 2 osoby)
3/4 szkl. komosy ryżowej
75 g wędzonego na zimno łososia z hodowli ekologicznej
1 mała czerwona cebula
3 liście jarmużu
3 małe ogórki małosolne
2 plastry młodej żółtej cukinii
zielona pietruszka
3 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
szczypta pieprzu
1. Komosę ryżową dokładnie opłucz w zimnej wodzie i ugotuj wg wskazówek na opakowaniu.
2. Cebulę pokrój w drobną kostkę, cukinię i ogórki małosolne — w średnią. Filet z łososia pokrój na kawałki. Pietruszkę posiekaj.
3. Warzywa, pietruszkę i rybę wymieszaj z ugotowaną komosą, dopraw solą i pieprzem.
4. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, i wlej do sałatki.
5. Jedz od razu, póki ciepłe, lub pozostaw do przegryzienia się smaków. Sałatka smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.