SEKRETY KAWY. PORADNIK DLA AMATORÓW I PROFESJONALISTÓW

with Brak komentarzy

1 października wszyscy bariści i miłośnicy kawy świętują Międzynarodowy Dzień Kawy. Z tej okazji postanowiłam odświeżyć sobie książkę Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów baristy i trenera Marcina Rusnarczyka. Lektura nie zajęła zbyt wiele czasu, ponieważ zdecydowanie więcej tutaj zdjęć niż tekstu.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Wstępem do książki jest krótka historia Speciality Coffee. Krótka historia zaczyna się od legendy o pierwszym zetknięciu człowieka z kawą na terenach współczesnej Etiopii i wzmianki o pierwszych plantacjach tej rośliny, by szybko przejść do ekspansji kawy w Europie i na świecie, historii kawiarni a zakończyć w czasach zupełnie współczesnych, czyli początkach kultury kawy wysokiej jakości — Speciality Coffee oraz zawodów baristów.

Następnie Rusnarczyk przechodzi do konkretów, czyli informacji, co się dzieje z kawą od momentu zasadzenia do wypalenia ziaren. Z tego rozdziału dowiadujemy się nie tylko tego, jakie odmiany i gatunki kaw spotyka się najczęściej oraz jakie kraje są największymi producentami kawy, ale i o czym świadczą nadawane kawom certyfikaty. W dalszej części rozdział traktuje o tym, jakie są metody zbioru i ich wpływ na jakość kawy oraz o procesach obróbki ziaren i ich wpływie na smak kawy. Rozdział zaś wieńczy informacja o sposobach palenia kawy, ich wpływie na smak napoju oraz o tym, jak dobrać typ palenia do sposobu przyrządzania kawy.

Kolejne rozdziały informują o tym, co zrobić, kiedy kawa jest już w domu. Jak i w czym ją mielić oraz jak dobrać grubość mielenia do urządzenia, w którym będziemy kawę przygotowywać; w czym parzyć kawę i jak dokładnie dane urządzenie się obsługuje. Najwięcej miejsca poświęcone jest oczywiście ekspresom ciśnieniowym, głównie dlatego, że na bazie espresso powstaje wiele klasycznych napojów kawowych takich jak americano, cappuccino, latte. Skoro już mowa o cappuccino czy latte, nie sposób nie wspomnieć o mleku do kawy. Jemu także poświęcony jest odrębny rozdział, z którego dowiedzieć się można, jakie wybrać mleko, żeby piana się ładnie utrzymywała na kawie; jakie są dostępne urządzenia do spieniania mleka oraz jak narysować piękne wzorki na mlecznej piance. Całość zaś wieńczy kilka przepisów na napoje kawowe. Zarówno bezalkoholowe, jak i wzmacniane.

Sekrety kawy to nie najświeższa pozycja na rynku. Niby od wydania książki nie minęło jeszcze dziesięć lat, ale branża kawowa szybko się zmienia. Wspomniana przez Rusnarczyka największa sieć kawiarni w Polsce, Coffee Heven, już od jakiegoś czasu nie istnieje, wchłonięta przez większą sieć; na rynku pojawiają się nowe urządzenia do parzenia kawy i nowe napoje kawowe, jak choćby popularna od kilku lat kawa na zimno cold brew i raczej piszemy o „kawie speciality” niż o Speciality Coffee… Mimo to warto sięgnąć po Sekrety kawy choćby po to, żeby dowiedzieć się, jak można parzyć kawę inaczej, niż się do tej pory robiło, jak rysować wzorki na mlecznej piance czy poznać kilka ciekawych przepisów na napoje z kawą w roli głównej. Owszem, wiadomości te można znaleźć w sieci, ale po co przeszukiwać mnóstwo stron internetowych, skoro można mieć wszystko na miejscu? W dodatku pięknie zilustrowane… Właściwie to druga połowa książki to przede wszystkim zdjęcia, ale przecież łatwiej nauczyć się parzyć kawę krok po kroku, oglądając zdjęcia, niż czytając tekst. Zwłaszcza jeśli mowa o urządzeniach, których na co dzień nie używamy.

Marcin Rusnarczyk, Sekrety kawy. Poradnik dla amatorów i profesjonalistów
Wydawnictwo: bernardinum, Pelplin 2014

 

Podziel się: