ZUPA KREM Z DYNI I MARCHEWKI

with Brak komentarzy

Zimie wprawdzie daleko do tej, którą pamiętam nie tylko z dzieciństwa, ale jeszcze z wczesnego dzieciństwa moich dzieci. Jednak nawet temperatura oscylująca w okolicach zera stopni Celsjusza też potrafi sprawić, że po powrocie ze spaceru trzeba się rozgrzać. Na taką rozgrzewkę gorąca zupa w kolorze słońca będzie jak znalazł.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Zupa krem z dyni i marchewki

(przepis na 4 porcje)

 

ok. 1 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek)

3 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

2-centymetrowy kawałek kłącza imbiru

1/2 łyżeczki pasty curry (albo 1 łyżeczka curry)

2 łyżki masła klarowanego

sól do smaku

1. Kawałki dyni piecz w przykrytym naczyniu żaroodpornym ok. 0,5 godz. w temp. 180º C.

2. W garnku o grubym dnie rozpuść masło klarowane i uduś na nim pokrojoną w pióra cebulę z pokrojoną w kostkę marchewką. W trakcie duszenia do warzyw dodaj sól.

3. Wyciągniętą z piekarnika dynię pokrój w grubą kostkę, wymieszaj z duszoną marchewką i cebulą, dopraw curry i startym imbirem, zalej wrzącą wodą na wysokość ok. 3 cm. ponad poziom warzyw.

4. Gotuj 10 minut, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksuj. Podawaj z grzankami z chleba orkiszowego.

 

Podziel się: