Zupa krem z dyni i marchewki

with Brak komentarzy

Zimie wprawdzie daleko do tej, którą pamiętam nie tylko z dzieciństwa, ale jeszcze z wczesnego dzieciństwa moich dzieci. Jednak nawet temperatura oscylująca w okolicach zera stopni Celsjusza też potrafi sprawić, że po powrocie ze spaceru trzeba się rozgrzać. Na taką rozgrzewkę gorąca zupa w kolorze słońca będzie jak znalazł.

Zupa krem z dyni i marchewki

(przepis na 4 porcje)

ok. 1 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek)

3 marchewki

2 cebule

2 ząbki czosnku

2-centymetrowy kawałek kłącza imbiru

1/2 łyżeczki pasty curry (albo 1 łyżeczka curry)

2 łyżki masła klarowanego

sól do smaku

Kawałki dyni piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym ok. 0,5 godz. w temp. 180º C.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło klarowane i udusić na nim pokrojoną w pióra cebulę i pokrojoną w kostkę marchewką. W tracie duszenia do warzyw dodać sól.

Wyciągniętą z piekarnika dynię pokroić w grubą kostkę, wymieszać z duszoną marchewką i cebulą, doprawić curry i startym imbirem, zalać wrzącą wodą na wysokość ok. 3 cm. ponad poziom warzyw.

Gotować 10 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować. Podawać z grzankami z chleba orkiszowego.

 

Podziel się:

Zostaw Komentarz