Zimie wprawdzie daleko do tej, którą pamiętam nie tylko z dzieciństwa, ale jeszcze z wczesnego dzieciństwa moich dzieci. Jednak nawet temperatura oscylująca w okolicach zera stopni Celsjusza też potrafi sprawić, że po powrocie ze spaceru trzeba się rozgrzać. Na taką rozgrzewkę gorąca zupa w kolorze słońca będzie jak znalazł.
Zupa krem z dyni i marchewki
(przepis na 4 porcje)
ok. 1 kg dyni (obranej i pozbawionej pestek)
3 marchewki
2 cebule
2 ząbki czosnku
2-centymetrowy kawałek kłącza imbiru
1/2 łyżeczki pasty curry (albo 1 łyżeczka curry)
2 łyżki masła klarowanego
sól do smaku
Kawałki dyni piec w przykrytym naczyniu żaroodpornym ok. 0,5 godz. w temp. 180º C.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło klarowane i udusić na nim pokrojoną w pióra cebulę i pokrojoną w kostkę marchewką. W tracie duszenia do warzyw dodać sól.
Wyciągniętą z piekarnika dynię pokroić w grubą kostkę, wymieszać z duszoną marchewką i cebulą, doprawić curry i startym imbirem, zalać wrzącą wodą na wysokość ok. 3 cm. ponad poziom warzyw.
Gotować 10 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmiksować. Podawać z grzankami z chleba orkiszowego.
Zostaw Komentarz