MUFFINY Z PORZECZKAMI

with Brak komentarzy

Latem warto korzystać z owoców sezonowych. Mają więcej wartości niż mrożonki czy owoce importowane. Najlepiej oczywiście zjadać owoce na surowo, po uprzednim umyciu, jednak jeśli już w sezonie letnim jeść ciasta, to najlepiej te z owocami. Na przykład muffiny z porzeczkami.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Muffiny z porzeczkami

( na 12 babeczek)

12 papilotek

2½ szklanki mąki orkiszowej

1/3 szklanki płatków owsianych górskich

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

2 jaja

¾ szklanki cukru trzcinowego typu demerara

nasionka z dwóch lasek wanilii

150 g stopionego, wystudzonego masła

300 g jogurtu naturalnego

sok z połowy cytryny

200 g porzeczek

 

 

We wgłębienia blachy na muffiny włożyć papilotki.

W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej — jajka, jogurt, cukier, nasiona wanilii, sok z cytryny i masło.

Do płynnych składników dodać suche i dobrze wymieszać, żeby się połączyły. Do otrzymanego w ten sposób ciasta dodać opłukane i odszypułkowane porzeczki, delikatnie wymieszać.

Wgłębienia w foremkach na muffiny wypełnić ciastem i włożyć do piekarnika na środkowy poziom. Piec 20 – 25 min, w temperaturze 180ºC.

Upieczone muffiny zostawić jeszcze 5 min w formie, następnie wyjąć i suszyć na kratce.

 

 

 

Uwagi

1 szklanka = 250 ml

Muffiny można robić zarówno z czarnymi, jak i czerwonymi oraz białymi porzeczkami. Najciekawszy efekt uzyskamy, kiedy użyjemy porzeczki we wszystkich trzech kolorach.

Podziel się: