Latem warto korzystać z owoców sezonowych. Mają więcej wartości niż mrożonki czy owoce importowane. Najlepiej oczywiście zjadać owoce na surowo, po uprzednim umyciu, jednak jeśli już w sezonie letnim jeść ciasta, to najlepiej te z owocami. Na przykład muffiny z porzeczkami.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Muffiny z porzeczkami
( na 12 babeczek)
12 papilotek
2½ szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
2 jaja
¾ szklanki cukru trzcinowego typu demerara
nasionka z dwóch lasek wanilii
150 g stopionego, wystudzonego masła
300 g jogurtu naturalnego
sok z połowy cytryny
200 g porzeczek
We wgłębienia blachy na muffiny włożyć papilotki.
W jednej misce wymieszać mąkę, płatki owsiane, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. W drugiej — jajka, jogurt, cukier, nasiona wanilii, sok z cytryny i masło.
Do płynnych składników dodać suche i dobrze wymieszać, żeby się połączyły. Do otrzymanego w ten sposób ciasta dodać opłukane i odszypułkowane porzeczki, delikatnie wymieszać.
Wgłębienia w foremkach na muffiny wypełnić ciastem i włożyć do piekarnika na środkowy poziom. Piec 20 – 25 min, w temperaturze 180ºC.
Upieczone muffiny zostawić jeszcze 5 min w formie, następnie wyjąć i suszyć na kratce.
Uwagi
1 szklanka = 250 ml
Muffiny można robić zarówno z czarnymi, jak i czerwonymi oraz białymi porzeczkami. Najciekawszy efekt uzyskamy, kiedy użyjemy porzeczki we wszystkich trzech kolorach.