Październik już minął, jesienne złoto zastąpiła jesienna słota, więc warto zjeść coś na osłodę. Coś, co choć słodkie, wzmocni i doda sił na jesienne przechadzki. Na przykład na muffiny z gruszkami i orzechami pekan.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Muffiny z gruszkami i orzechami pekan
(proporcja na 12 babeczek)
250 g mąki orkiszowej białej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu
świeżo utarte 1/2 fasoli tonki
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/2 łyżeczki mielonych goździków
szczypta dobrej soli (np. kłodawskiej nieoczyszczonej)
100 g cukru kokosowego
100 g orzechów pekan
400 g dojrzałych gruszek (obranych i bez gniazd nasiennych)
2 duże jaja (zerówki lub jedynki)
1 i 1/2 szkl. mleka
masło do wysmarowania formy.
125 g masła
1. Orzechy posiekaj i delikatnie upraż na suchej patelni.
2. Obrane i pozbawioną gniazd nasiennych gruszki pokrój w drobną kostkę.
3. Masło rozpuść i pozostaw do schłodzenia.
4. Zagłębienie formy wysmaruj masłem.
5. Przesiej mąki do dużej miski, wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sypkimi przyprawami i posiekanymi orzechami pekan.
6. Jajka wymieszaj rózgą z cukrem, esencją waniliową, mlekiem i stopionym masłem do połączenia się składników.
7. Połącz suche składniki z mokrymi oraz z posiekanymi gruszkami.
8. Nałóż ciasto do zagłębień formy.
9. Formę z ciastem włóż do rozgrzanego do 180˚. Piecz ok. 20 min, tak, by babeczki wyrosły a ciasto pozostało nieprzesuszone.
10. Po ok. 5 minutach od wyciągnięcia z piekarnika wyjmij babeczki z formy i studź na kratce.
Do babeczek użyłam, podobnie jak do wszystkich innych ciast z gruszkami, gruszek odmiany konferencja, ponieważ długo zachowują jędrność i dzięki temu łatwiej się je kroi. I dlatego, że nie są bardzo słodkie. Nie będę się jednak upierać, że to jedynie słuszna odmiana gruszek do babeczek, książka nie sugeruje żadnej odmiany.
Źródło przepisu
Babeczki, seria Nowa kuchnia włoska. Śródziemnomorski smak i zapach w twoim domu, dodatek do Gazety Wyborczej, 2007