Wiem, że nie ja pierwsza wymyśliłam budyń owsiany, ale tworząc swój, nie korzystałam z żadnego przepisu. Wyszedł przez przypadek, jako wynik niedopatrzenia. Mleko owsiane robię od niedawna, więc jeszcze nie nabyłam wprawy i czasem nie wyjdzie, jak powinno. Kiedy więc zalałam zmielone płatki owsiane zbyt małą ilością zbyt gorącej wody i po godzinie przyszłam przecedzać, zobaczyłam coś o gęstości ciasta naleśnikowego i konsystencji zbyt rzadkiego budyniu. Uznałam więc, że nawet nie będę tego, co wyszło przecedzać, tylko przerobię na budyń normalnej gęstości. Posłodzony cukrem różanym smakował… zdecydowanie lepiej niż wyglądał.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Różany budyń owsiany z żurawiną
(na 3 porcje)
150 g płatków owsianych górskich
3 szklanki ciepłej wody (750 ml)
4-5 łyżek cukru różanego
garść suszonej żurawiny
1. Płatki owsiane zblendować jak najdrobniej.
2. Otrzymaną mąkę zalać ciepłą wodą, wymieszać rózgą, żeby się pozbyć ewentualnych grudek, przelać do rondelka i wstawić na mały ognień.
3. Gotować, cały czas mieszając, aż pojawią się bańki. Wówczas wsypać cukier różany i żurawinę.
4. Chwilę jeszcze pogotować, nie przerywając mieszania. Zdjąć z ognia, przelać do miseczek i zostawić do ostygnięcia.