BABKI I WIEŃCE. PONAD 50 SPRAWDZONYCH PRZEPISÓW

with 3 komentarze

Pewnego dnia małżonek na jakiejś półce z książkami do wymiany wypatrzył i przyniósł mi okrągłą książkę kucharską z zachęcającym tytułem: Babki i wieńce. Ponad 50 sprawdzonych przepisów. W pierwszej chwili chciałam pozbyć się nabytku, bo okrągła książka to rzecz bardzo nieporęczna, nie bardzo jest jak sensownie na półce postawić. W dodatku o ile wiedziałam, co to jest babka w sensie kulinarnym, o tyle wieńce kojarzyły mi się wyłącznie z pogrzebowymi. (Nie)stety, dzieci mnie uprzedziły i kiedy już miałam najnowszy nabytek włożyć do torby z rzeczami przeznaczonymi do pozbycia się ich z domu, pokazały, które ciasta chciałyby, żebym upiekła. Skoro zaś zasadniczo nie daję dzieciom pieniędzy na słodycze i staram się takowych nie kupować – książka została. A ja przy okazji dowiedziałam się, że wieniec to to ciasto, które nie jest babką a też ma otwór po środku.

Jak sam tytuł wskazuje, w książce znajduje się ponad pięćdziesiąt (konkretnie 59) przepisów na babki i wieńce pieczone w tortownicy z tuleją. Przepisy poprzedzone są krótkim wstępem, wyjaśniającym zasady pieczenia dwóch podstawowych typów ciast, które najlepiej wychodzą pieczone w omawianej tortownicy: babki proszkowej oraz angielskiego biszkoptu. Kiedy już wiadomo, o jakich ciastach będzie mowa i jak do nich podchodzić, nie pozostaje nic innego, jak czytać. I testować.

Jak na każdą szanującą się książkę kucharską przystało, każdemu przepisowi towarzyszy informacja o tym, na ile osób starczy takie ciasto (przeciętnie 8 do 12), czasie przygotowania i czasie pieczenia. Na stronie z przepisem widnieje zdjęcie kawałka ciasta, zaś całą stronę obok zajmuje rzut z góry wypieku, czyli przed upieczeniem dość dokładnie widać, do jakiego efektu mamy dążyć. Same zaś ciasta  – smaczne i nietuzinkowe, przynajmniej te, które już zdążyłam upiec. W dodatku przepisy dają pole do wprowadzania własnych modyfikacji, czyli dokładnie to, co Gruba Baba lubi najbardziej.

Carla Bardi

Babki i wieńce. 59 apetycznych przepisów

McRae Publishing, 2011

 

 

 

Babki i wieńce inspirowane przepisami zawartymi w tej książce:

babka o smaku karmelowym

czekoladowa babka z polewą miętową

ciasto dyniowo-pigwowe

Podziel się:

3 Odpowiedzi

  1. […] Przepis inspirowany przepisem na ciasto dyniowo-jabłkowe z książki Babki i wieńce. […]

  2. […] Przepis zainspirowany przepisem z książki -> Babki i wieńce […]

  3. […] o smaku maślanym”. Kierując się tą zasadą, uznałam, że kiedy widzę w -> książce kucharskiej <- przepis na ciasto o nazwie: „babka karmelowa”, to jeśli zamarzy mi się je […]

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.