CZEKOLADOWA BABKA Z POLEWĄ MIĘTOWĄ

with Brak komentarzy

W poniedziałek dzieci wracają do szkoły. Na niecały miesiąc. Ze swoich szkolnych lat pamiętam, że wrzesień był  miesiącem, w którym traktowano uczniów ulgowo, żeby po dwóch miesiącach wakacji mogli się na nowo przyzwyczaić do szkoły. Tymczasem teraz, kiedy minie „miesiąc adaptacji” do stacjonarnej edukacji, dzieci znów będą musiały się adaptować, tym razem do braku edukacji – zarówno tej stacjonarnej, jak i tej zdalnej. Nawet w przypadku dzieci normalnych, które nie mają problemów emocjonalnych czy rozwojowych, takie przeskoki są trudne, tym bardziej trudne są dla tzw. niegrzecznych dzieci. Nie powiem, że jednym, co w takich chwilach może nas uratować, są endorfiny zawarte w czekoladzie, gdyż gdyby tak było, należałoby się zastanowić, co nas może uratować przed galopującą otyłością. Jednak skoro mamy kumulację świąt: Dnia Matki, Dnia Dziecka i jeszcze Bożego Ciała, to jednak warto coś upiec. Więc niech to już będą te endorfiny, ukryte w gorzkiej czekoladzie, wzbogacone wiosenną, miętową nutą, czyli czekoladowa babka z polewą miętową.

Czekoladowa babka z polewą miętową

(proporcja na tortownicę z tuleją Ø 28 cm)

ciasto

500 g mąki orkiszowej

150 g gorzkiego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

250 g miękkiego masła

120 ml nierafinowanego oleju rzepakowego

3 szkl. cukru trzcinowego

nasiona z 2 lasek wanilii

5 dużych jajek

300 ml mleka

1 schłodzona i utarta na tarce o dużych oczkach gorzka czekolada

polewa

200 g dobrej gorzkiej czekolady

1-2 krople naturalnego olejku miętowego

1. Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do dużej miski.

2. Masło, olej, cukier i nasiona wanilii miksuj na średnich obrotach, do uzyskania gładkiej, jasnej masy.

3. Do masy dodawaj stopniowo (po jednym) jajka, ubijając tylko tyle, ile potrzeba, żeby połączyły się z masą.

4. Zmniejsz obroty miksera i stopniowo dodawaj mieszankę mąki, kakao, proszku do pieczenia i soli na zmianę z mlekiem.

5. Ręcznie wmieszaj utartą czekoladę.

6. Wyłóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy z tuleją i wstaw do rozgrzanego do 180°C piekarnika.

7. Piecz 85-95 min., do suchego patyczka.

8. Okrój nożem boki ciasta, żeby łatwiej odchodziły od formy i zostaw w formie przez 10 min., żeby przestygło. Po wyjęciu z formy studź na kratce.

9. Przygotuj polewę: czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, nieustannie mieszając rózgą. Dodaj olejek miętowy, uważając, żeby więcej niż 2 krople się nie wlały, i dokładnie wymieszaj. Polewą polej przestudzoną babkę.

Przepis zainspirowany przepisem z książki -> Babki i wieńce

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.