PROSTA CYTRYNOWA BABKA DROŻDŻOWA

with Brak komentarzy

Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej. Tak starej, że zawsze pamiętałam ją jako starą. Czyli w książce kucharskiej mojej matki. Znalazłam go, kiedy szukałam jak najprostszego przepisu na babkę drożdżową, zdegustowana babką, którą – zgodnie z przepisem- wybijałam przez pół godziny, a w efekcie wyszło coś, czego ja – w przeciwieństwie do autora przepisu – bym nie nazwała babką tiulową. Po prostu uznałam, że jeśli ma mi wyjść średnie ciasto drożdżowe, to niech wysiłek też będzie średni. Tymczasem otrzymałam ciasto, które przy bardzo niewielkim wysiłku, wyszło bardzo dobre. Tak bardzo, że innych babek drożdżowych już nie chce mi się próbować. Oczywiście, według przepisu babka nie była cytrynowa, ale właśnie z cytrynowym lukrem smakuje najlepiej.

Prosta cytrynowa babka drożdżowa

(proporcja na 2 małe babki lub 1 dużą) autor: Skowrońska-Mazur

500 g mąki
150 g cukru trzcinowego
40 g drożdży
70 g cytrynowej oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 niepryskanej i niewoskowanej cytryny
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy

lukier

1 szkl. cukru

sok z 1 cytryny

Drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi. Wyrabiać starannie ręką aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego piekarnika, piec ok. 40 min. Po upieczeniu lekko schłodzić, wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią lub polukrować. Ja zawsze lukruję, bo co to za życie bez lukru? Lukier robię tak, że w moździerzu rozcieram cukier puder z sokiem z cytryny, ewentualnie z niewielką ilością wody.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.