Idealna na stół wielkanocny
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!
Przepis znalazłam w starej książce kucharskiej. Tak starej, że zawsze pamiętałam ją jako starą. Czyli w książce kucharskiej mojej matki. Znalazłam go, kiedy szukałam jak najprostszego przepisu na babkę drożdżową, zdegustowana babką, którą — zgodnie z przepisem- wybijałam przez pół godziny, a w efekcie wyszło coś, czego ja — w przeciwieństwie do autora przepisu — bym nie nazwała babką tiulową. Po prostu uznałam, że jeśli ma mi wyjść średnie ciasto drożdżowe, to niech wysiłek też będzie średni. Tymczasem otrzymałam ciasto, które przy bardzo niewielkim wysiłku, wyszło bardzo dobre. Tak bardzo, że innych babek drożdżowych już nie chce mi się próbować. Oczywiście, według przepisu babka nie była cytrynowa, ale właśnie z cytrynowym lukrem smakuje najlepiej.
Prosta cytrynowa babka drożdżowa
(proporcja na 2 małe babki lub 1 dużą)
500 g mąki
150 g cukru trzcinowego
40 g drożdży
70 g cytrynowej oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 niepryskanej i niewoskowanej cytryny
ok. 1/4 l mleka
1 jajo
2 żółtka
sól
1-2 dkg rodzynków
tłuszcz do formy
lukier
1 szkl. cukru
sok z 1 cytryny
1. Drożdże rozetrzeć łyżką cukru, rozprowadzić ciepłym mlekiem, połączyć z ubitymi z pozostałym cukrem jajami, mąką i dodatkami aromatycznymi.
2. Wyrabiać starannie ręką aż składniki ciasta utworzą jednolitą masę, dodać stopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiać nadal aż będzie gładkie i będzie odstawać od ręki. Pod koniec ubijania dodać rodzynki. Ciasto powinno być wolne, gdyby było za gęste można dodać odrobinę mleka lub wody.
3. Od razu po wyrobieniu wykładać ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką formy, do 1/3 wysokości. Zostawić w cieple do wyrośnięcia.
4. Gdy ciasto wyrośnie posmarować rozmąconym jajem lub białkiem, włożyć do średnio gorącego (ok. 180°C) piekarnika, piec ok. 40 min.
5. Po upieczeniu lekko schłodzić i wyjąć z formy. Gorące posypać cukrem z wanilią, polać stopioną białą czekoladą albo polukrować.
6. Żeby otrzymać lukier cytrynowy, należy rozetrzeć w moździerzu lub makutrze cukier puder z sokiem z cytryny.