Tort makowy z kremem z mascarpone

with Brak komentarzy

Torty goszczą u mnie z różnych okazji. Czasem okazją jest to, że w ulubionej cukierni akurat przecenili tort, który wygląda apetycznie, czasem ktoś postanowi się odwdzięczyć za przysługę, więc zakupi (rzadziej sam upiecze) jakiś. Sama zaś piekę tylko z okazji urodzin, czyli cztery razy do roku. I zaczynam nieodmiennie od stycznia. W przeciwieństwie do keksu, torty piekę różne, w zależności od życzenia osoby, której urodziny świętujemy. Tym razem zrobiłam tort na biszkopcie makowym, żeby jakoś zutylizować mak pozostały po świętach.

Tort na biszkopcie makowym z kremem z mascarpone i wiśniową nutą

Biszkopt makowy

5 jajek

1/4 szkl. skrobi ziemniaczanej

3/4 szkl. mąki tortowej orkiszowej

2/3 szkl. cukru brązowego demerara

1 opakowanie cukru waniliowego (!nie mylić z wanilinowym!)

2/3 szkl. suchego maku (może być mielony)

2-3 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno

Białka oddzielić od żółtek. Ubijać na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę dodając stopniowo cukier waniliowy i cukier trzcinowy.

Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać żółtka, obie mąki i mak oraz olej.

Kiedy tylko składniki się połączą w jednolitą puszystą masę, przełożyć ją na tortownicę ze spodem wyłożonym papierem do pieczenia. Boków tortownicy nie smarować masłem ani niczym innym, jeśli chcemy, żeby biszkopt wyrósł równo. Piec 30-35 min. w temp. 180ºC (do suchego patyczka).

Po wyciągnięciu biszkoptu rzucić nim o ziemię z wysokości ok. 40 cm, żeby nie opadał.

Krem

500 g serka mascarpone

400 g śmietanki 36% (2 opakowania)

5 łyżek cukru z agawy

nasiona z jednej laski wanilii

Do miski miksera włożyć serek i śmietankę. Miksować przez chwilę na najwyższych obrotach, dodać wanilię i cukier i miksować przez 1 – 2 min.

dodatkowo

1 słoiczek konfitury wiśniowej niskosłodzonej

13 pralin czekoladowych

woda kokosowa, sok z cytryny lub limonki

Biszkopt przekroić na dwie (lub więcej, w zależności do wielkości tortownicy) części.Dolny blat nasączyć wodą kokosową połączoną sokiem z cytryny lub limonki. Posmarować konfiturą wiśniową. Przełożyć masą. Nałożyć drugi blat, nasączyć, posmarować masą. Masę wyrównać i wysmarować nią boki tortu. Tort udekorować pralinami czekoladowymi. Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Uwagi:

1. Jeśli tortownica jest mniejsza i biszkopt zostanie podzielony na więcej niż dwie części, każdą, z wyjątkiem ostatniej smarujemy najpierw konfiturą, później kremem.

2. Konfiturę wiśniową można zastąpić wiśniami w alkoholu, a alkoholem z nich nasączyć biszkopty. Ale to w przypadku, gdy tort będą jadły wyłącznie osoby dorosłe.

3. W sezonie praliny czekoladowe można zastąpić świeżymi, wydrylowanymi wiśniami. Poza sezonem na wiśnie praliny można zastąpić dowolnymi ozdobami z gorzkiej czekolady. Albo resztką wiśni w alkoholu.

4. Źródło przepisu na biszkopt makowy -> TUTAJ

Podziel się:

Zostaw Komentarz