Dyniowe ciasto drożdżowe

with Brak komentarzy

Teoretycznie sezon na dynię zaczyna się już w sierpniu, dla mnie jednak wciąż na przełomie września i października. Wtedy to dynie są już w pełni dojrzałe i odpowiednio słodkie. I można z nich robić wszystko, co tylko wyobraźnia podpowie. Na przykład dyniowe ciasto drożdżowe.

Dyniowe ciasto drożdżowe z pomarańczową nutą

proporcja na 2 keksówki

 

5 dag świeżych drożdży

1/2 szkl. mleka

1 szkl. cukru brązowego typ demerara

ok. 6 szkl. mąki orkiszowej typ 700

4 żółtka

szczypta dobrej soli (np. różowej kłodawskiej)

10 dag roztopionego masła

30 dag purée z dyni

skórka otarta z jednej niewoskowanej pomarańczy

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z łyżką cukru i kopiastą łyżką mąki. Przykryć, zostawić do wyrośnięcia.

5 szklanek mąki wsypać do miski.

Żółtka wymieszać rózgą z resztą mleka i cukrem, wlać do mąki razem z wyrośniętym zaczynem, dynią i otartą skórką pomarańczową. Ciasto wyrabiać, dopóki nie zacznie odchodzić od ręki. Jeśli jest zbyt luźnie – dosypać mąki. Pod koniec wyrabiania wlać stopione masło. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

Po godzinie krótko wyrobić ciasto i włożyć do wyłożonych papierem do pieczenia keksówek. Zostawić do wyrośnięcia.

Po upływie ok. godziny włożyć do rozgrzanego do 200ºC piekarnika. Piec ok. 40 min.

Uwagi:

szklanka = 250 ml

Jeśli dynia jest słodka, ilość cukru można zmniejszyć – bez straty dla smaku ciasta, z korzyścią dla zdrowia.

 

 

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.