Choinka to nie jedyny zapach kojarzony z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej w Polsce. Drugim zapachem jest woń piernika – korzennych przypraw połączonych z miodem. Skoro choinki mam sztuczne, nie oznacza, że pachnieć nie mogą. Moje choinki pachną pierniczkami, w które je ubieram. Drugą zaletą ubierania choinki w pierniczki jest to, że później nie zastanawiamy się, kiedy rozbieramy choinki. Są one rozpierniczane stopniowo i kiedy już całkiem rozpierniczone zostaną ściąga się z nich niejadalne elementy i odnosi do piwnicy.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Pierniczki na choinkę
1 szkl. cukru brązowego muscovado
250 g masła
1,5 łyżeczki dobrej soli
2 duże jajka od kur z hodowli ekologicznych lub wolnowybiegowych
3/4 szkl. ciemnego płynnego miodu (gryczany lub spadziowy)
1/4 szkl. melasy
3 szkl. jasnej mąki orkiszowej
3 szkl. pełnoziarnistej mąki żytniej
4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (kompozycja wedle uznania: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, pieprz czarny, ziarenka z laski wanilii)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
Masło utrzeć z cukrem i solą na pulchna masę. Do masy dodać jajka.
Kiedy wszystko się połączy dodać miód i melasę. Następnie zwolnić obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
Gotowe ciasto podzielić na trzy części, każdą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki.
Po kilku godzinach wyjmować po jednej porcji, wałkować na grubość ok. 1/2 cm, wycinać pierniczki. Jeśli pierniczki mają zawisnąć, robić w nich wykałaczką dziurki. Piec w temp. 180º C przez ok. 15 minut. Studzić na kratce.
Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem królewkim, posypką lub polewą czekoladową. Po wyschnięciu ozdób – ozdabiać nimi choinkę.
Lukier królewski
1 i 1/4 szkl. cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub makutrze na gładką masę, część można zabarwić barwnikiem spożywczym (nie polecam) lub naturalnym (np. buraki w proszku czy kurkuma). Gotową masą ozdabiać pierniczki.