Dom świętami pachnący II. Pierniczki

with Brak komentarzy

Choinka to nie jedyny zapach kojarzony z atmosferą świąt Bożego Narodzenia. Przynajmniej w Polsce. Drugim zapachem jest woń piernika – korzennych przypraw połączonych z miodem. Skoro choinki mam sztuczne, nie oznacza, że pachnieć nie mogą. Moje choinki pachną pierniczkami, w które je ubieram. Drugą zaletą ubierania choinki w pierniczki jest to, że później nie zastanawiamy się, kiedy rozbieramy choinki. Są one rozpierniczane stopniowo i kiedy już całkiem rozpierniczone zostaną ściąga się z nich niejadalne elementy i odnosi do piwnicy.

Pierniczki na choinkę

1 szkl. cukru brązowego muscovado

250 g masła

1,5 łyżeczki dobrej soli

2 duże jajka od kur z hodowli ekologicznych lub wolnowybiegowych

3/4 szkl. ciemnego płynnego miodu (gryczany lub spadziowy)

1/4 szkl. melasy

3 szkl. jasnej mąki orkiszowej

3 szkl. pełnoziarnistej mąki żytniej

4-5 łyżeczek przyprawy do piernika (kompozycja wedle uznania: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, pieprz czarny, ziarenka z laski wanilii)

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

Masło utrzeć z cukrem i solą na pulchna masę. Do masy dodać jajka.

Kiedy wszystko się połączy dodać miód i melasę. Następnie zwolnić obroty miksera i po łyżce dodawać mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.

Gotowe ciasto podzielić na trzy części, każdą część zawinąć w folię i włożyć do lodówki.

Po kilku godzinach wyjmować po jednej porcji, wałkować  na grubość ok. 1/2 cm, wycinać pierniczki. Jeśli pierniczki mają zawisnąć, robić w nich wykałaczką dziurki. Piec w temp. 180º C przez ok. 15 minut. Studzić na kratce.

Wystudzone pierniczki ozdobić lukrem królewkim, posypką lub polewą czekoladową. Po wyschnięciu ozdób – ozdabiać nimi choinkę.

Lukier królewski

1 i 1/4 szkl. cukru pudru

2 białka

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub makutrze na gładką masę, część można zabarwić barwnikiem spożywczym (nie polecam) lub naturalnym (np. buraki w proszku czy kurkuma). Gotową masą ozdabiać pierniczki.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.