WODA NA UPAŁY

with Brak komentarzy

Upały nie odpuszczają. I wszelkie znaki na niebie i ziemi (czyt. przepowiednie meteorologów) zdają się sugerować, że ten stan rzeczy nieprędko ulegnie poprawie. A skoro są upały, trzeba się nawadniać. I tak na dłuższą metę próby nawadniania się kupnymi napojami słodzonymi, kawą, herbatą czy domową lemoniadą dadzą średnie efekty. Trzeba pić wodę. Dużo wody. Czystej wody. Tylko co zrobić, jeśli ta czysta woda nie smakuje, nawet jeśli wzbogacimy ją o dwutlenek węgla z domowego syfonu? Można spróbować dodać jej smaku, nie wzbogacając o kalorie ani sztuczne bezkaloryczne słodziki.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Woda z delikatną nutą orzeźwienia

woda

cytryna

ogórek gruntowy

listki świeżej mięty

 

Cytrynę, ogórka i listki mięty umyć. Cytrynę i ogórka pokroić w plastry.

Na wykałaczkę nabijać na przemian plastry cytryny, plastry ogórka i listki mięty.

Wykałaczkę z cytryną, ogórkiem i miętą umieścić w wysokim dzbanku i zalać wodą.

Zostawić na kilka godzin. Po tym czasie woda nabierze delikatnego posmaku kwaskowości, mięty i orzeźwienia.

 

 

Podziel się: