BATONIK KOKOSOWY. PRAWIE JAK BOUNTY

with Brak komentarzy

Choć upały doskwierają, chciałoby się czasem zrobić coś słodkiego. Zrobić – bo słodycze ze sklepów nie dość, że stanowczo za słodkie jak na tę porę roku, to jeszcze składem chemicznym nie zachęcają i w dodatku najczęściej pakowane są w plastik. W zbyt duże ilości plastiku. Więc gdyby tak zrobić samodzielnie kokosowego batonika w czekoladzie – zdecydowanie mniej słodkiego niż te sklepowe, wymagającego niewiele pracy – bo przy takich upałach to nawet na przyszykowanie prostej potrawy ledwie sił wystarcza.

Kokosowe batoniki w czekoladzie (prawie jak bounty)

1  opakowanie ekologicznych wiórków kokosowych

1 tubka zagęszczanego mleka słodzonego

1 i 1/2 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady

 

1. Wiórki kokosowe wymieszaj rękami lub drewnianą łyżką z mlekiem zagęszczanym na jednolitą masę. Mleko dodawaj stopniowo, żeby przypadkiem masa nie wyszła zbyt rzadka.

2. Miskę z masą włóż na godzinę do lodówki.

3. Ze schłodzonej masy formuj batoniki.

4. Gotowe batoniki włóż na pół godziny do lodówki.

5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Schłódź, dbając by pozostała płynna.

6. Każdy batonik zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, dbając, by polewa okryła go z każdej strony.

7. Odłóż na kratkę, by czekolada stężała. Po godzinie przełóż do lodówki.

 

 

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.