Choć upały doskwierają, chciałoby się czasem zrobić coś słodkiego. Zrobić – bo słodycze ze sklepów nie dość, że stanowczo za słodkie jak na tę porę roku, to jeszcze składem chemicznym nie zachęcają i w dodatku najczęściej pakowane są w plastik. W zbyt duże ilości plastiku. Więc gdyby tak zrobić samodzielnie kokosowego batonika w czekoladzie – zdecydowanie mniej słodkiego niż te sklepowe, wymagającego niewiele pracy – bo przy takich upałach to nawet na przyszykowanie prostej potrawy ledwie sił wystarcza.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Kokosowe batoniki w czekoladzie (prawie jak bounty)
1 opakowanie ekologicznych wiórków kokosowych
1 tubka zagęszczanego mleka słodzonego
1 i 1/2 tabliczki (150 g) gorzkiej czekolady
1. Wiórki kokosowe wymieszaj rękami lub drewnianą łyżką z mlekiem zagęszczanym na jednolitą masę. Mleko dodawaj stopniowo, żeby przypadkiem masa nie wyszła zbyt rzadka.
2. Miskę z masą włóż na godzinę do lodówki.
3. Ze schłodzonej masy formuj batoniki.
4. Gotowe batoniki włóż na pół godziny do lodówki.
5. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Schłódź, dbając by pozostała płynna.
6. Każdy batonik zanurzaj w rozpuszczonej czekoladzie, dbając, by polewa okryła go z każdej strony.
7. Odłóż na kratkę, by czekolada stężała. Po godzinie przełóż do lodówki.