Niby nie można witamin najeść się na zapas, ale trzeba wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, żeby zregenerować się po miesiącach zimowych i wczesnowiosennych. Dlatego kiedy jest sezon, warto jeść jak najwięcej warzyw zielonych i owoców jagodowych. Podczas upałów zaś, jeśli połączymy owoce i warzywa liściaste z odrobiną białka, możemy otrzymać pożywny lekki obiad. Za taki właśni obiad może posłużyć sałatka składająca się z sałat, truskawek i serów.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Sałata z truskawkami i serem
(na bardzo dużą miskę)
Sałatka
1 mała główka sałaty masłowej
1 pęczek rukoli
300 g truskawek
150 g sera koziego podpuszczkowego
150 g sera owczego podpuszczkowego
garść pestek słonecznika (opcjonalnie)
Dressing
1 łyżka miodu kremowanego malinowego
4 łyżki octu malinowego
¼ szklanki tłoczonego na zimno oleju z ostropestu
1. Sałaty (masłową i rukolę) umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek.
2. Liście sałat porwać lub pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Większe truskawki pokroić na połówki, mniejsze w całości wrzucić do miski z sałatami.
3. Pokrojone w kostkę sery wrzucić do miski z sałatami i truskawkami.
4. Przyszykować dressing: miód wymieszać z octem do rozpuszczenia się tego pierwszego. Następnie dolać oleju, szczelnie zakręcić słoiczek i potrząsać energicznie do połączenia się składników.
5. Sałatkę wymieszać z dressingiem, posypać pestkami słonecznika.