SAŁATA Z TRUSKAWKAMI I SEREM

with Brak komentarzy

Niby nie można witamin najeść się na zapas, ale trzeba wykorzystać sezonowe owoce i warzywa, żeby zregenerować się po miesiącach zimowych i wczesnowiosennych. Dlatego kiedy jest sezon, warto jeść jak najwięcej warzyw zielonych i owoców jagodowych. Podczas upałów zaś, jeśli połączymy owoce i warzywa liściaste z odrobiną białka, możemy otrzymać pożywny lekki obiad. Za taki właśni obiad może posłużyć sałatka składająca się z sałat, truskawek i serów.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Sałata z truskawkami i serem

(na bardzo dużą miskę)

Sałatka

1 mała główka sałaty masłowej

1 pęczek rukoli

300 g truskawek

150 g sera koziego podpuszczkowego

150 g sera owczego podpuszczkowego

garść pestek słonecznika (opcjonalnie)

 

Dressing

1 łyżka miodu kremowanego malinowego

4 łyżki octu malinowego

¼ szklanki tłoczonego na zimno oleju z ostropestu

 

1. Sałaty (masłową i rukolę) umyć i osuszyć. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek.

2. Liście sałat porwać lub pokroić na kawałki, wrzucić do miski. Większe truskawki pokroić na połówki, mniejsze w całości wrzucić do miski z sałatami.

3. Pokrojone w kostkę sery wrzucić do miski z sałatami i truskawkami.

4. Przyszykować dressing: miód wymieszać z octem do rozpuszczenia się tego pierwszego. Następnie dolać oleju, szczelnie zakręcić słoiczek i potrząsać energicznie do połączenia się składników.

5. Sałatkę wymieszać z dressingiem, posypać pestkami słonecznika.

 

 

Podziel się: