Od kiedy pojawiły się węgierki planowałam upiec placek. Koniecznie kruchy, bo tak sobie zamarzyłam. Więc kupowałam te węgierki, planowałam upiec ten placek… aż się okazywało, że śliwki wyparowały. Ale nic to, przecież wiadomo, że węgierka bez placka zdrowsza i mniej kaloryczna niż ta z plackiem. Ale sezon powoli się kończy, więc coś trzeba upiec… póki jest z czego i ceny prądu pozwalają. Więc upiekłam.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Kruchy placek ze śliwkami
(proporcja na dużą blachę)
Ciasto
250 g mąki orkiszowej jasnej
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia*
300 g schłodzonego masła 82%
1/2 szkl. cukru kokosowego
1/4 szkl.erytytolu
2 żółtka
2 łyżki gęstego tłustego jogurtu bez mleka w proszku (może być grecki)
Dodatki
ok. 1 kg węgierek
5 łyżek cukru kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
1. Masło pokroić w grubą kostkę.
2. Wszystkie składniki ciasta umieścić w malakserze. Wyrabiać do połączenia się składników w jednolitą masę. Kiedy tylko składniki się połączą, wyjąć ciasto z malaksera i podzielić na dwie mniej więcej równe kule.Każdą kulę zawinąć w folię spożywczą (albo woreczek foliowy, w którym zapakowane były węgierki w chwili kupna) i włożyć na kilka godzin do lodówki.
3. Śliwki umyć, pokroić wzdłuż na pół, usunąć pestki.
4. Pięć łyżek cukru kokosowego wymieszać z cynamonem.
5. Większą kulę ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i umieścić w wyłożonej papierem do pieczenia formie albo prościej – rozwałkować na papierze i razem w papierem włożyć do blachy. Wolne przestrzenie wykleić ciastem z drugiej kuli.
6. Na ciasto wyłożyć śliwki skórką do dołu i posypać cynamonowym cukrem.
7. Na śliwki wyłożyć starte na tarce o dużych oczkach pozostałe ciasto.
8. Piec 35 – 40 min. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180º C.
* Ponieważ nie używam mąki pszennej, a normalne proszki do pieczenia zawierają taką w składzie, używam proszków bezglutenowych. Jednak osoby używające mąki pszennej mogą zastąpić użyte w przepisie mąki orkiszowe odpowiednimi mąkami pszennymi i użyć zwykłego proszku do pieczenia.