PROSTA SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM

with Brak komentarzy

Kiedy nagle i niespodziewanie okazuje się, że pomimo szalejącej pandemii i zamknięcia w związku z nią prawie wszystkiego, komunia Dziecka Drugiego się odbędzie, orientujesz się, że nie masz czasu na nic. Mieszkanie trzeba przecież ogarnąć, bo goście nie mają szans na nocowanie w hotelu; kupić coś sobie do ubrania, bo okazuje się, że 40-miesięczna ciąża jest dużo większa od 30-miesięcznej, tylko nie zdążyłaś zauważyć, że z ciuchów wyrosłaś; kupić coś do ubrania Dziecku Pierwszemu, gdy tymczasem sklepy odzieżowe pozamykane. Nie ma innego wyjścia – skoro przyjęcie nie może się odbyć w wynajętej sali, to chociaż catering warto zamówić, bo się ze wszystkim nie wyrobisz.

Taki catering nawet dla kobiety gotującej z zamiłowania, też ma swoje zalety. Przede wszystkim, o ile gotuję smacznie, to ze zdobieniem potraw mam problemy. Po drugie – zawsze wśród zamówionych dań można znaleźć inspirację do zrobienia czegoś, czego by się samemu nie wymyśliło, a znalezionego w sieci czy innej książce kucharskiej nie miało odwagi spróbować. Taką potrawą była w tym przypadku sałatka z makaronem ryżowym.

Sałatka z makaronem ryżowym

(proporcja na ok. 10 osób)

1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki

2 ogórki szklarniowe lub 4 gruntowe

100 g ekologicznej szynki z piersi kurczaka

1 pęczek koperku

małe opakowanie jogurtu greckiego bez mleka w proszku

2-3 łyżki majonezu

sól do smaku

Makaron połam, ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z sugestiami na opakowaniu. Odcedź.

Obrane ogórki i szynkę pokrój w drobną kostkę. Koperek posiekaj.

Majonez wymieszaj z jogurtem.

Odcedzony i wystudzony makaron wymieszaj z drobno posiekaną szynką, ogórkiem i koperkiem. Wszystko to wymieszaj z sosem jogurtowym. Podawaj samodzielnie lub w towarzystwie innych sałatek.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.