JOGURT Z TRUSKAWKAMI. ŚNIADANIE JAK Z KAWIARNI

with Brak komentarzy

Nieszczególnie lubię jadać poza domem, ale czasem warto. Choćby po to, by w kawiarniach czy restauracjach szukać inspiracji do wzbogacania domowego menu. Właśnie kawiarniane śniadania w zależności od dominującego składnika zwane: jogurtami lub granolami zainspirowały mnie do stworzenia śniadania, które mogę sobie przyszykować przed pójściem spać, by czekało na mnie już gotowe do jedzenia, kiedy tylko oczy otworzę. Skoro mamy lato, upały i generalnie jeść się nie chce, uznałam, że lepsza będzie wersja pt. „jogurt”. Więc tak na pożegnanie sezonu truskawkowego, postanowiłam podzielić się przepisem na pyszny i zdrowy jogurt truskawkowy.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Jogurt z truskawkami – śniadanie jak z kawiarni

(proporcja na słoiczek o pojemności ok. 400 ml*)

garść truskawek

300 ml dobrego jogurtu greckiego** lub jogurtu domowej roboty***

1 łyżka płatków owsianych górskich

garść dowolnie wybranych orzechów

2 łyżki erytrytolu (opcjonalnie)

 

1. Truskawki umyj, obierz z szypułek, rozmiażdż widelcem. Jeśli nie dość słodkie – wymieszaj z erytrytolem. Przełożyć do czystego słoiczka.

2. Jogurt nałóż na truskawki.

3. Orzechy posiekaj, wymieszaj z płatkami, wysyp na jogurt.

4. Zamknij słoik i odstawi na kilka godzin do lodówki.

Uwagi:

* korzystam ze słoiczka, w którym kupiłam jogurt w kawiarni

** dobry jogurt to taki, który w składzie ma: mleko, żywe kultury bakterii ewentualnie białka mleka i nic poza tym

*** jogurt robię z mleka i zakwaski, wedle wskazań na ulotce zakwaski, zakwaskę zaś kupuję taką, jaką akurat zastanę w pobliskim sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli przyjdzie mi do głowy robić jogurt wegański, nie omieszkam podzielić się recepturą i wrażeniami

 

Podziel się: