Kaszotto z burakami i kozim serem

with Brak komentarzy

Kuchnia włoska to dobra kuchnia – smaczna, lekka, pełna ziół, zdrowych tłuszczów i owoców morza. Idealna wręcz na letnie upały. Jednak zimą warto zwrócić się ku kuchni rodzimej, nieco cięższej, jednak pełnej kasz, zdrowych warzyw korzeniowych i cebuli oraz czosnku. Latem dobre będzie włoskie risotto – z owocami morza, grzybami czy oliwkami, jesienią i zimą – lepszy będzie jego polski odpowiednik – kaszotto. Ma ono tę przewagę nad risottem, że do włoskiej potrawy używamy zasadniczo tylko jednego gatunku ryżu, kaszotto zaś można robić z wielu gatunków grubych kasz. Najlepiej zaczynać od dość neutralnego w smaku pęczaku i przygotować na jego bazie pyszne, pożywne pęczotto z burakami i kozim serem.

Kaszotto z burakami i kozim serem

2 małe buraki

1 cebula

2 ząbki czosnku

oliwa z oliwek

500 ml bulionu warzywnego

2 łyżki serka mascarpone

100 g koziego twarożku

gałązka rozmarynu

Buraki pokroić w kostkę i przełożyć do rondelka. Zalać małą ilością wody i ugotować do miękkości.

Drobno pokrojone: cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie. Dodać pęczak i smażyć całość kilka minut. Podlać chochlą gorącego bulionu, zmniejszyć gaz i gotować bez przykrycia, co chwilę mieszając, aż płyn wyparuje. Następnie dolać kolejną chochlę bulionu. I kolejną.

Kiedy bulionu już nie będzie, a kasza będzie miękka, dodać mascarpone, listki rozmarynu i buraki. Wymieszać i podgrzać jeszcze przez chwilę całość.

Podawać z pokruszonym na wierzchu kozim serem.

Przepis znalazłam -> tutaj

Podziel się:

Zostaw Komentarz