PIERNIK DYNIOWY

with 2 komentarze

Wedle kalendarza wciąż trwa jesień, świąteczny wystrój wszelkich budynków użyteczności publicznej i prywatnej zaś wprost daje do zrozumienia, że to już jednak zima. Więc najlepszym wypiekiem, łączącym kalendarzową jesień z zimowymi dekoracjami będzie wilgotny, puszysty piernik dyniowy, idealnie komponujący się z mocną, gorącą herbatą.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Piernik dyniowy

(proporcja na 1 keksówkę)

150 g płynnego ciemnego miodu (gryczany lub spadziowy)

1/2 szkl. cukru dark muscovado

250 g purée z dyni 

1/2 szkl. oleju (tłoczony na zimno rzepakowy lub gorczycowy)

2-3 kopiaste łyżki dobrego* kwaśnego jogurtu

2 jaja od kur z wolnego wybiegu

220 g mąki jasnej orkiszowej

1,5 łyżeczki sody

3 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki sproszkowanego anyżu

1 łyżeczka sproszkowanych goździków

2 łyżki świeżego startego imbiru

 

1. Mąkę połącz z przyprawami i sodą.

2. Jajka utrzyj z cukrem na pulchną masę. Zmniejszy obroty miksera i stopniowo dodawaj miód, dynię, olej i jogurt.

3. Zmniejsz do minimum obroty miksera i powoli wsypuj mąkę z sodą i przyprawami. Miksuj do powstania jednolitej masy.

4. Wylej ciasto do wyłożonej pergaminem keksówki. Piecz w temp. 180° C 50-60 min. (do suchego patyczka).

5. Wyjęty z blach piernik studź na kratce.

Uwagi:

* dobry jogurt to jogurt składający się wyłącznie z mleka i bakterii jogurtowych; wszelkie dodatki w postaci mleka w proszku, mączki chleba świętojańskiego, cukru, soli czy żelatyny są zbędne

Podziel się: