Orzechy są zdrowe. Trudno powiedzieć, które są najzdrowsze, każde bowiem mają inne właściwości zdrowotne. Wszystkie jednak mogą uczulać, więc, żeby nie nabawić się alergii na konkretne orzechy, warto nie przywiązywać się do jednego gatunku. I tak na co dzień powinno się jeść po kilka orzechów dziennie, z uwagi na ilość tłuszczu, jaką zawierają. Pomijając jednak walory zdrowotne, orzechy po prostu są smaczne. Nawet bardzo smaczne. Dlatego wiele ciast nie może się bez nich obejść, a niektóre po prostu bez nich nie istnieją. W większość przepisów wypiek ten składa się z dwóch warstw ciasta przełożonych kremem budyniowym, mnie jednak wystarcza jedna warstwa kruchego ciasta pokryta warstwą karmelizowanych orzechów.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Orzechowiec
(proporcja na blachę 24×30 cm)
Masa orzechowa
200 g orzechów i migdałów
100 g masła
80 g cukru brązowego typu demerara
4 łyżki miodu spadziowego
Ciasto
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 g masła
100 g cukru brązowego demerara
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 – 5 łyżek kwaśnej śmietany 30%
1. Orzechy i migdały posiekać, włożyć do rondelka z masłem, miodem i cukrem. Całość gotować na małym ogniu ok. 5 min.
2. Kiedy masa orzechowa się gotuje, z mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, masła, cukru i śmietany zagnieść ciasto, cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i wraz z papierem przenieść na blachę Wyrównać tak, żeby ciasto pokrywało całe dno blachy.
3. Na ciasto wyłożyć gorącą masę orzechową i całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 220°C.
4. Po upływie 10 min zmniejszyć temperaturę do 190°C i piec ciasto przez kolejne 20 min.
Po wystudzeniu ciasto można kroić na prostokątne kawałki, które mogą skutecznie zastąpić rozmaite batoniki mocy dostępne w sklepach. Oczywiście nie są może aż tak fit, jak te kupne, ale o ileż smaczniejsze.
Orzechy mogą być dowolne, mieszane lub jednorodne – wedle upodobania.