WIGILIJNA KUTIA JAGLANA

with Brak komentarzy

Nie muszę wyobrażać sobie kolacji wigilijnej bez karpia – od lat ryba ta nie gości na moim stole. Potrafię, choć z trudem, wyobrazić sobie Wigilię bez barszczu z uszkami. Jednak nie wyobrażam sobie Wigilii bez piernika, pierniczków oraz kutii. Nie oznacza to jednak, że kutia musi być ortodoksyjna, z pszenicą. Równie dobra, a nawet lepsza jest kutia jaglana.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Wigilijna kutia jaglana

100 g suchej kaszy jaglanej

200 g suchego mielonego maku

3 łyżki jasnego miodu (np. lipowego czy akacjowego)

garść orzechów laskowych

garść orzechów nerkowca

garść orzechów włoskich

garść orzechów pekana

5 fig suszonych, niesiarkowanych

5 moreli suszonych niesiarkowanych

garść żurawiny suszonej

garść berberysu

garść rodzynek niesiarkowanych

garść morwy białej suszonej

 

  1. Posiekać orzechy, figi i morele.
  2. Mak zalać niewielką ilością wody. Gotować do całkowitego odparowania wody.
  3. Kaszę jaglaną podprażyć w suchym garnku, zalać 3-krotnie większą ilością wody i gotować pod przykryciem, dopóki kasza nie wchłonie całkowicie wody.
  4. Ugotowany mak utrzeć drewnianą pałką z miodem do połączenia składników.
  5. Do makowo-miodowej masy dodać bakalie, wymieszać. Tym razem drewnianą łyżką. Do tego dodać już ugotowaną, jeszcze ciepłą kaszę jaglaną i dokładnie wymieszać.
  6. Gotową kutię przełożyć do miski.

 

kutia jaglana

 

Kutia to wigilijny przysmak, a żeby nim była naprawdę, składniki warto dopasowywać według własnych upodobań. Z niektórych bakalii można zrezygnować, można też dodać inne, np. kandyzowaną skórkę pomarańczową, miechunkę czy śliwki suszone. Ważne, żeby wszystkie były dobrej jakości, bez konserwantów i bez zbędnego cukru.

Inspiracja przepisu >>TUTAJ<<

Podziel się: