Sezon truskawkowy powoli ma się ku końcowi. Jeśli nie dysponujesz dodatkową zamrażarką, żeby zatrzymać choć trochę owoców na zimę, warto wykorzystać go do końca. Następny dopiero za rok i trudno przewidzieć czy będzie urodzajny.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Skoro upały nie zachęcają do pieczenia, warto zrobić lekki, smaczny i w dodatku z niskim indeksem glikemicznym deser z truskawkami. Na przykład sernik na zimno z truskawkami.
Sernik na zimno z truskawkami
(proporcja na tortownicę Ø20 cm)
1 kg dobrego półtłustego twarogu
1/2 kg truskawek
2 czubate łyżki żelatyny
skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
4 – 5 łyżek erytrytolu
nasionka z 1 laski wanilii
1. Truskawki umyć, pozbawić szypułek. Większe pokroić.
2. Żelatynę i erytrytol rozpuścić w szklance gorącej wody. Ostudzić, cały czas mieszając, by nie stężała.
3. Twaróg zmiksować w malakserze na gładką masę. Pod koniec miksowania dodać nasionka z laski wanilii, skórkę otartą z cytryny i sok z cytryny.
4. Masę twarogową dokładnie połączyć z ostudzoną żelatyną. Połowę zawartości wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na masę położyć połowę truskawek. Wylać resztę masy serowej, ułożyć na niej pozostałe truskawki, lekko dociskając.
5. Włożyć od lodówki na ok. 5 godzin.
Sernik można przechowywać w lodówce do 5 dni.