CIASTKA RÓŻANO-LAWENDOWE

with Brak komentarzy

Tłusty czwartek zbliża się nieubłaganie. Jest to dzień, w którym pozwalam sobie i potomstwu jeść pączki — przez resztę roku trzymamy się od tego z daleka. Najlepsze pączki — jak wiadomo — to te z nadzieniem różanym. Sama nie podejmuję się smażenia pączków. Pieczenia tym bardziej, bo uważam, że albo jem coś niezdrowego — albo nie jem. Czyli albo jem pączka smażonego, albo żadnego. Coś jednak z okazji zakończenia karnawału upiec wypada. Więc zamiast pączka z różą — ciasteczka różano-lawendowe. Bezglutenowe.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ciastka różano-lawendowe

(proporcja na ok. 25 ciastek)

350 g bezglutenowej mąki owsianej

230 g miękkiego masła

150 g cukru różanego (ok. ¾ szklanki)

szczypta różowej nieczyszczonej soli kamiennej

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

1 małe jajo

1 łyżka suszonej lawendy

1 kropla cytrynowego olejku eterycznego*

Masło zmiksować z cukrem różanym i kroplą olejku cytrynowego na gładką masę. Dodać jajko i nadal miksować.

Kiedy masa już będzie gładka i pulchna, zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać pokruszone w palcach kwiaty lawendy.

Z ciasta formować kulki, spłaszczać je i układać na wyłożonej pergaminem blasze. Piec w temp. 190º C ok. 10 min. Studzić na kratce.

*nie należy mylić cytrynowego olejku eterycznego z cytrynowym aromatem do ciast. Ten pierwszy ma na celu nie tylko dodanie ciastkom cytrynowej nuty, ma też — o ile użyjemy dobrego, naturalnego olejku i nie przesadzimy z ilością — właściwości prozdrowotne, co w dobie utrudnionego dostępu do służby zdrowia też nie jest bez znaczenia.

Podziel się: