Kiedy przychodzi ten czas, że trzeba jednocześnie upiec kilka ciast i mięso, warto mięso przeznaczone na pieczeń ugotować. Najlepiej w szybkowarze. Wówczas mięso będzie delikatniejsze i nie straci swojego aromatu. I z pewnością będzie lżej strawne.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Pieczeń wieprzowa z szybkowaru
szynka myszka
2 łyżki oleju kokosowego
sól i pieprz do smaku
olej kokosowy do podsmażenia
Sól i pieprz wymieszaj z olejem kokosowym.
Oczyszczone i umyte mięso natrzyj olejem z przyprawami, obwiąż szpagatem, zostaw na 3-4 godziny.
Zamarynowaną szynkę obsmaż w szybkowarze z każdej strony. Następnie wlej do szybkowaru ok. 1 l wody. Zamknij szybkowar, doprowadź do pełnej mocy, gotując na dużym ogniu. Zamknij zawór, zmniejsz ognień do średniego i gotuj ok. 90 minut (czas zależy od wielkości szynki). Po tym czasie postaw szybkowar do powolnego ostygnięcia i otwórz. Gotuj jeszcze, aby odparować całą wodę.
Tak przygotowaną szynkę można podawać na ciepło do ziemniaków i surówki albo na zimno — na kanapki. W każdym wariancie smakuje jednakowo dobrze, co więcej — zamknięta w kanapce do szkoły po paru godzinach nie wydziela tak intensywnego aromatu, jaki wydzielają wędliny.