PIECZEŃ WIEPRZOWA Z SZYBKOWARU

with Brak komentarzy

Kiedy przychodzi ten czas, że trzeba jednocześnie upiec kilka ciast i mięso, warto mięso przeznaczone na pieczeń ugotować. Najlepiej w szybkowarze. Wówczas mięso będzie delikatniejsze i nie straci swojego aromatu. I z pewnością będzie lżej strawne.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Pieczeń wieprzowa z szybkowaru

szynka myszka

2 łyżki oleju kokosowego

sól i pieprz do smaku

olej kokosowy do podsmażenia

 

Sól i pieprz wymieszaj z olejem kokosowym.

Oczyszczone i umyte mięso natrzyj olejem z przyprawami, obwiąż szpagatem, zostaw na 3-4 godziny.

Zamarynowaną szynkę obsmaż w szybkowarze z każdej strony. Następnie wlej do szybkowaru ok. 1 l  wody. Zamknij szybkowar, doprowadź do pełnej mocy, gotując na dużym ogniu. Zamknij zawór, zmniejsz ognień do średniego i gotuj ok. 90 minut (czas zależy od wielkości szynki). Po tym czasie postaw szybkowar do powolnego ostygnięcia i otwórz. Gotuj jeszcze, aby odparować całą wodę.

Tak przygotowaną szynkę można podawać na ciepło do ziemniaków i surówki albo na zimno — na kanapki. W każdym wariancie smakuje jednakowo dobrze, co więcej — zamknięta w kanapce do szkoły po paru godzinach nie wydziela tak intensywnego aromatu, jaki wydzielają wędliny.

Podziel się: