MIĘTOWA FRAPPÉ

with Brak komentarzy

Gdy upały męczą za dnia i w nocy, kiedy po spacerze wracasz wypompowana z sił i odwodniona, bo pot ulatywał z każdego pora twojej skóry, nic tak nie orzeźwi i nie doda energii jak kawa. Zimna kawa. Orzeźwiająca kawa. Czyli miętowa frappé — wspaniała alternatywa dla ->cold brew<-, kiedy orientujesz się, że tej drugiej nie ma w lodówce, bo ktoś ci ją wypił lub po prostu wieczorem zapomniałaś ją tam wstawić.

Wprawdzie — jak informuje Wikipedia — frappé to napój kawowy sporządzony na bazie kawy rozpuszczalnej, warto odejść od ortodoksji na rzecz zdrowia i przygotować sobie frappé na bazie espresso. Zdrowiej będzie i smaczniej.

Miętowa frappé

1 filiżanka espresso

100 ml mocnej miętowej herbaty

150 ml mleka zagęszczonego light

cukier trzcinowy, erytrytol, syrop klonowy czy inne słodzidło — opcjonalnie

 

1. Wlej herbatę miętową do pojemnika na lód i włóż do zamrażarki.

2. Kiedy kostki lodu już będą gotowe, zaparz espresso. Wystudź.

3. Wystudzone espresso wlej do shakera, dolej mleko zagęszczane, dodaj kostki lodu miętowego, i słodzidło, jeśli uważasz, że to konieczne.

4. Zamknij shaker i potrząsaj nim dopóki z kawy nie zrobi się piana.

5. Przelej do szklanki razem z nierozpuszczonymi kostkami lodu.

6. Delektuj się chłodną, orzeźwiającą kawą.

 

Uwagi:

Mleko nie musi być chude, tylko im bardziej gorąco, tym lepiej kiedy się przyjmuje jak najbardziej lekkostrawne potrawy.

Jeśli wolisz roślinne zastępniki mleka, możesz je dodać zamiast mleka krowiego/koziego. Nie wiem tylko, czy kawa się tak ładnie spieni. Ale w końcu kawa jest po to, żeby ją pić, a nie podziwiać jak ładnie się spieniła. Zwłaszcza podczas upału, kiedy pragnienie męczy, ważne jest, żeby napić się jak najszybciej.

Podziel się:

Zostaw Komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.